Goed om te weten

Rijschool machtigen met DigiD

Wil je rijexamen doen? Dan moet je je rijschool machtigen om het praktijkexamen voor jou te reserveren bij het CBR. Zodra je dat hebt gedaan, krijgen jij en je rijschool een e-mail met een bevestiging van de machtiging.

Je machtigt Rijschool Rob via Mijn CBR. Het rijschoolnummer van Rijschool Rob is 9004X4.

Gezondheidsverklaring

Voor het halen van je rijbewijs heb je een Gezondheidsverklaring nodig. Je moet lichamelijk en geestelijk gezond genoeg zijn om je rijbewijs te halen. Dit checkt het CBR met jouw Gezondheidsverklaring. Eerst heette dit de Eigen verklaring. Vóór je praktijkexamen moet je de Gezondheidsverklaring zelf invullen en inleveren bij het CBR. Zo weten we zeker dat je veilig de weg op gaat.

De Gezondheidsverklaring kost vanaf Januari 2022 € 41,50. 

Vul de Gezondheidsverklaring in via Mijn CBR. U logt in met uw DigiD met de extra controle via SMS. Gebruik nooit een DigiD van een ander. De Gezondheidsverklaring betaalt u via iDeal.

RIS-gecertificeerd

Rob en Joyce zijn beiden RIS-gecertificeerd en je krijgt dan ook rijles volgens de succesvolle Rijlessen In Stappen methode. Daarbij ga je pas een stap verder als je de voorgaande voldoende beheerst. Zo ben je optimaal voorbereid op je examen en op het zelfstandig deelnemen aan het verkeer. De RIS-methode is ontwikkeld door het CBR zelf met als voordeel dat je tijdens de rijlessen al bekend raakt met de gang van zaken bij het CBR.

RIS bestaat uit 4 modules met in totaal 39 stappen. Zo kan je instructeur exact inzicht geven in wat je beheerst en waar nog verbetering mogelijk is. Tijdens de RIS krijg je huiswerk mee in het RIS boek. Doordat je je thuis op de rijlessen voorbereidt, haal je meer uit de lessen. De RIS methode resulteert in een grotere slagingskans op je examen. Iedere module wordt afgesloten met een toets.

Toets 1
Voertuigbediening en voertuigbeheersing – je eigen instructeur neemt deze toets af

Toets 2
Beheersing van eenvoudige verkeersmanoeuvres en verkeerssituaties – ook deze toets wordt afgenomen door je eigen instructeur.

Toets 3
Complexe voertuigbediening, beheersing van complexe verkeersmanoeuvres en verkeerssituaties, zelfstandig rijden en zelfreflectie – bij deze toets krijg je tips en verbeterpunten van een examinator en kan je alvast wennen aan de examensituatie. Dit is de zogenaamde tussentijdse toets (ofwel TTT) en hierbij kun je vrijstelling verdienen voor de bijzondere verrichtingen op het praktijkexamen.

Toets 4
Het RIS praktijkexamen – dit is het daadwerkelijke praktijkexamen bij het CBR, waarin je de examinator laat zien dat je veilig en verantwoord deel kan nemen aan het verkeer.

‘Duurt een rijopleiding volgens de RIS methode nu veel langer dan een normale rijopleiding?’, ‘Is een rijopleiding volgens de RIS methode nu veel duurder?’ Dat zijn vragen die we vaker te horen krijgen.

Het juiste antwoord is nee! Dankzij het volledige stappenplan gaat de gemiddelde leerling juist sneller door de opleiding heen. Ook is het slagingspercentage veel hoger. En dat natuurlijk tijd en geld.

 

Specifieke voordelen van rijlessen volgens de RIS methode.​

De tussentijdse toets

Dit is een soort oefenexamen voor het echte praktijkexamen. De tussentijdse toets duurt ongeveer een half uur. In deze tijd zit er een echte CBR-examinator naast je om een aantal dingen te beoordelen. De tussentijdse toets kan je het best afleggen op ongeveer driekwart van je rijlespakket. Natuurlijk bereiden onze instructeurs je al ver van tevoren voor.

Waarom is het handig om deze toets af te leggen?

Er zijn een aantal voordelen die deze toets bij zich draagt. Het is ten eerste een perfecte oefening voor je echte praktijkexamen. Het CBR maakt deze toets opzettelijk zoals een echt examen: de examinator houdt een aantal belangrijke punten bij, je rijdt een stukje op de snelweg en je moet ook nog een stukje zelfstandig rijden met behulp van de navigatie, clusteropdracht of oriëntatiepunt. Daarnaast stipt de examinator van de tussentijdse toets de punten aan die je nog kan verbeteren. Zo kan hij bijvoorbeeld zeggen dat je meer in je spiegels moet kijken of dat je meer moet letten op verkeersborden. Tijdens de tussentijdse toets doe je namelijk twee bijzondere verrichtingen. Indien je de bijzondere verrichtingen tijdens de Tussentijdse Toets goed doet, dan kun je vrijstelling krijgen voor deze bijzondere verrichtingen op je echte examen.

Je hoeft je niet druk te maken over deze toets. Je kan niet zakken voor de fouten die je maakt tijdens het rijden op de weg zelf. Alleen de bijzondere verrichtingen tellen mee in het slagen of zakken voor de tussentijdse toets. Ook is deze toets alleen maar voordelig voor jouw rijproces. Het CBR heeft aangetoond dat mensen die de tussentijdse toets hebben afgelegd meer kans hebben om te slagen op het echte praktijkexamen.

Kortom, de Tussentijdse Toets zorgt voor de volgende voordelen:

  • Je hebt gemiddeld 20% meer kans om voor het praktijkexamen te slagen-Je bent beter voorbereid op het echte examen
  • Je ervaart hoe het is om naast een examinator te zitten tijdens het rijden
  • Er kan vrijstelling worden behaald bij het voldoende uitvoeren van de bijzondere verrichtingen
  • Advies van de examinator over jouw verbeterpunten

Het praktijkexamen

Geslaagd voor je theorie en de tussentijdse toets goed afgelegd? Dan ben je er klaar voor: het praktijkexamen. Maar check eerst nog even of:

  • je de geneeskundige verklaring ingevuld hebt. Zonder dat kan jouw instructeur geen examen aanvragen.
  • Je de rijschool gemachtigd hebt.

Heb je bovenstaande zaken allemaal geregeld? Top! Dan gaan we jouw examen aanvragen! Hoe leuk is dat! Vanaf dat moment is alles gericht op het slagen voor je examen gericht. We bereiden je optimaal voor op het examen en adviseren ook altijd een voorrij-uur. Dit is een rijles nét voor het examen om even in te komen.

Wat neem ik mee naar het CBR voor de praktijkexamen?

  • Oproepkaart LET OP 2 pagina’s.
  • Geldig Identiteitsbewijs
  • Zelfreflectie (kan je hier downloaden)

Hoe ziet een regulier praktijkexamen eruit

  • Je maakt kennis met je examinator en hij zal je vragen naar jouw ID bewijs, oproepkaart en zelfreflectie document,
  • Ook controleert hij of je geslaagd bent voor je theorie-examen
  • De examinator zal je uitleggen wat je kunt verwachten tijdens jouw examenrit
  • Daarna volgt op het parkeerterrein de ogentest (kenteken lezen op 25 mtr afstand)
  • Vervolgens zal de examinator jou wat vragen stellen over het voertuig (motorvloeistoffen of controlelampjes etc)
  • Daarna volgt de daadwerkelijke examenrit; Je rijdt zelfstandig naar een bepaalde bestemming (10-15 minuten)
  • Uiteraard beoordeelt de examinator deze rit op alle vlakken (kijken, voertuigbeheersing, veiligheid, bijzondere verrichten, etc) Maak je niet teveel zorgen, de examinator kijkt naar het totaalbeeld, helemaal foutloos rijdt namelijk niemand!
  • Direct na afloop van jouw examen rit krijg je tijdens de evaluatie jouw uitslag te horen.
  • Het examen duurt van het begin tot het einde ca. 55 minuten

 

Welke soorten praktijkexamens zijn er?

  • Het regulier praktijkexamen. Dat staat hierboven uitgelegd
  • Het reguliere herexamen is identiek aan het reguliere praktijkexamen en zal normaal gesproken aangevraagd worden als het de eerste keer niet gelukt is om te slagen.
  • Faalangst praktijk examen: Het faalangstexamen wijkt in principe niet veel af van een regulier examen, alle onderdelen zoals omschreven bij het reguliere examen komen gewoon aan bod. Het grote verschil is wel dat je een examinator toegewezen krijgt, welke getraind is op begeleiding van leerlingen met faalangst. De examinator weet dat jij heel nerveus bent en stelt je daarom veel meer op je gemak door rustig en geduldig alles uit te leggen. Hij neemt wat extra de tijd voor jou en ook mag je, als je daar behoefte aan hebt, tijdens jouw examenrit een time-out aanvragen als het je echt even allemaal teveel wordt. tijdens de time-out kan je even tot rust komen om daarna jouw examenrit weer verder af te maken. Het inplannen van een faalangstexamen moet altijd in overleg met jouw rijinstructeur gebeuren en kun je niet zelfstandig aanvragen. Het Faalangstexamen duurt in totaal 80 minuten, waarvan je 35 minuten echt rijdt.
  • BNOR praktijk examen: Mocht het nou na 4 keer examen afleggen nog niet gelukt zijn, dan kun je een zogenaamd BNOR examen aanvragen. BNOR staat voor (B=auto, Nader Onderzoek Rijvaardigheid). Het BNOR praktijkexamen bestaat wederom uit alle onderdelen van het reguliere examen, alleen krijg je nu veel meer persoonlijke begeleiding en doorloop je het praktijkexamen écht stap voor stap. Ook krijg je veel meer tijd voor het examen, namelijk 70 minuten. ook is het mogelijk om het BNOR examen in combinatie met faalangst te doen. Je krijgt dan in totaal 80 minuten de tijd én je mag dan net als bij een faalangstexamen ook weer een time-out aanvragen als je dat nodig vindt

Veel gestelde vragen

Neem naar je theorie-examen een geldig identiteitsbewijs en je reserveringsnummer mee. Dit nummer staat in de brief of e-mail die je hebt ontvangen. In de examenzaal mag je alleen je identiteitsbewijs meenemen.

Het theorie-examen bestaat uit 3 onderdelen:

  • Gevaarherkenning – gaat over het herkennen van gevaar en wat je moet doen in een situatie
  • Kennis – hier laat je zien dat je feiten en regels kunt herkennen en benoemen
  • Inzicht – hier laat je zien dat je regels kunt toepassen en juiste beslissingen kunt nemen

Voor het gewone theorie-examen heb je 30 minuten de tijd. Voor het theorie-examen met extra tijd en het individueel begeleide examen krijg je allebei 45 minuten. Deze 15 minuten extra tijd geldt niet voor het examenonderdeel gevaarherkenning.

Het onderdeel gevaarherkenning bestaat uit 25 vragen, hiervan moet je 13 of meer vragen goed beantwoorden. Het onderdeel kennis bestaat uit 12 vragen, hiervan moet je 10 of meer vragen goed beantwoorden. Het onderdeel inzicht bestaat uit 28 vragen, hiervan moet je 25 of meer vragen goed beantwoorden. Bij de onderdelen kennis en inzicht krijg je in totaal ook 2 testvragen.

Het theorie-examen heeft momenteel bij het CBR een vaste prijs van € 37,00 (1 januari 2022)

Tips die geld besparen